Het nieuwe kabinet heeft een Big Brother Award gekregen voor het doorvoeren van de ‘aftapwet’ in de loop van volgend jaar. De prijs wordt uitgereikt aan de grootste privacyschender van het jaar.

Dat maakte organisator Bits of Freedom maandagavond bekend.

Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nam de prijs in ontvangst.

Het gaat om de publieksprijs, waarbij gestemd kon worden op het nieuwe kabinet, CDA-leider Sybrand Buma en GGZ Nederland. Het kabinet kreeg 47 procent van de stemmen, Buma en GGZ Nederland respectievelijk 25 en 28 procent.

Het nieuwe kabinet werd genomineerd door Bits of Freedom vanwege de beslissing om de aftapwet, officieel de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten, in te voeren ongeacht de uitslag van het raadgevende referendum dat begin volgend jaar over de wet wordt gehouden. Bits of Freedom spreekt van “doofheid voor alle kritiek” op de wet.

Bij de ontvangst van de Big Brother Award beloofde minister Ollongren dat zij ervoor zal zorgen dat de nieuwe wet “geen sleepwet” wordt.

Nominaties en winnaars

Ook Buma werd vanwege de aftapwet genomineerd. In oktober liet hij al weten dat het kabinet een eventuele nee-stem bij het referendum zal negeren. GGZ Nederland ontving de nominatie wegens het delen van gevoelige patiëntengegevens.

De expertprijs ging naar Focum, een bedrijf dat zich bezighoudt met kredietmanagement, voor het verhandelen van persoonsgegevens. In een reactie op zijn eigen website laat Focum weten het niet eens te zijn met het winnen van de award.

Journalist Kashmir Hill ontving een prijs voor haar “uitzonderlijke bijdrage” aan het verbeteren van privacy, aldus Bits of Freedom.

Door: NU.nl

Source: Kabinet wint Big Brother Award voor doorvoeren aftapwet