Uber heeft wereldwijd geautomatiseerde systemen ingezet om gegevens over concurrenten te verzamelen. Afgelopen september werd de dataverzameling stopgezet, na ophef over de praktijken van de taxi-app.

Gizmodo meldt dinsdag op basis van  anonieme bronnen dat Uber twee afdelingen had die zich richtten op het heimelijk verzamelen van inlichtingen. Het Marketplace Analytics-team richtte zich op concurrenten, terwijl de Strategic Services Group om beveiligingsredenen gegevens verzamelde.

Sommige activiteiten van deze groepen waren al bekend. Zo kwam eerder naar buiten dat Uber de app van concurrent Lyft afspeurde en gegevens over chauffeurs en het aantal gemaakte ritten verzamelde. Later probeerde Uber met deze informatie chauffeurs weg te kapen bij zijn rivaal.

Dit programma, met de interne naam Hell, wordt onderzocht door de Amerikaanse autoriteiten. Nadat het onderzoek werd gestart besloot Uber in september om zijn spionageprogramma’s helemaal stop te zetten.

Servers

Volgens de bronnen van Gizmodo deed Uber eerder wereldwijd pogingen om gegevens te verzamelen. Het is niet duidelijk of daarbij wetten zijn gebroken. Het geautomatiseerd afspeuren van openbare informatie is doorgaans niet illegaal, maar kan wel in strijd zijn met de voorwaarden van de diensten die een doelwit waren.

De spionagegroepen van Uber gebruikten laptops en servers die helemaal los stonden van het Uber-netwerk. Eén server die werd gebruikt om gegevens op te slaan werd door een Uber-medewerker op persoonlijke titel geregistreerd.

Volgens de bronnen van Gizmodo waren de teams zeer nerveus over een inbraak door hackers en werd daarom de geheimzinnige constructie gebruikt. Uber heeft niet gereageerd op het artikel.

Waymo

De spionagepraktijken van Uber vormen ook een belangrijk onderdeel van de rechtszaak die is aangespannen door Google-zuster Waymo. Dat bedrijf claimt dat Uber technologieën voor zelfrijdende auto’s heeft gestolen.

In de rechtszaak kwam onlangs een brief naar buiten, waarin voormalig Uber-medewerker Richard Jacobs beweert dat ook Waymo werd bespioneerd. Jacobs ontkent dit nu weer, nadat hij voor miljoenen dollars schikte met Uber om te voorkomen dat zijn aantijgingen openbaar zouden worden.

Door: NU.nl

 

Source: ‘Uber verzamelde wereldwijd gegevens van concurrenten’