Platform Informatie Technologie en Recht

Tag Autoriteit Persoonsgegevens

Nationale Politie overtrad wet bij Schengen Informatiesysteem (SIS)

De Nationale Politie heeft met verwerkingen van persoonsgegevens in het Schengen Informatiesysteem (SIS) op een aantal punten de wet overtreden. Allereerst was de kwaliteit van de signaleringen in het SIS niet op orde. Daardoor stond er onjuiste of niet complete informatie… Verder lezen →

De AP in 2024: burgers beschermen in een digitale wereld

Leven in een vrije en veilige samenleving is een groot goed. Dat kan alleen wanneer wij onze grondrechten goed beschermen. Zonder de bescherming van ons grondrecht op gegevensbescherming kunnen andere grondrechten in gevaar komen. Zoals het recht op privacy en… Verder lezen →

AI- & algoritmerisico’s nemen toe, nationaal deltaplan nodig

De risico’s van artificiële intelligentie (AI) en algoritmes nemen verder toe, onder meer door de opkomst van generatieve AI.  Zoals het risico op verspreiding van desinformatie, maar ook op privacy-overtredingen en discriminatie. De toenemende inzet en technologische innovaties gaan op… Verder lezen →

Techblogpost: factoren in authenticatie

De combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord is nog steeds een van de meest gebruikte manieren om in te loggen. In de voorgaande 2 blogposts hebben we daarom stilgestaan bij wat een wachtwoord sterk maakt. En hoe u die sterke wachtwoorden… Verder lezen →

Techblogpost: is uw wachtwoord makkelijk te kraken?

Grote kans dat als u dit leest, u vanochtend met een wachtwoord bent ingelogd. Nog een grotere kans dat dit wachtwoord aan allerlei eisen moest voldoen: lengte, speciale tekens en waarschijnlijk ook een hoofdletter. Maar waar komen deze eisen vandaan?… Verder lezen →

Wetsvoorstel over verplichte medische test voor vreemdeling schiet tekort

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft bezwaar tegen het voorstel voor de Wet testen bij vertrek. Met deze wet wil het kabinet vreemdelingen kunnen verplichten om zich bij hun uitzetting te laten testen op besmettelijke ziektes. De AP adviseert het wetsvoorstel… Verder lezen →

Voor aanvaardbare WGS ontbreekt belangrijke waarborg

Het is bijzonder ingrijpend als overheidsinstanties en private partijen in een samenwerkingsverband persoonsgegevens uitwisselen, bijvoorbeeld om ondermijnende criminaliteit te bestrijden. Een rechter moet dit daarom vooraf toetsen. Dat is de belangrijkste conclusie van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over de voorgenomen… Verder lezen →

Boete van 30.000 euro voor gemeente Voorschoten

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt de gemeente Voorschoten een boete op van 30.000 euro. De reden is dat de gemeente informatie over afval van individuele huishoudens veel langer bewaarde dan nodig was. En de inwoners hier bovendien niet goed over… Verder lezen →

AP ziet toe op hersteloperatie UWV na illegale inzet algoritme

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat erop toezien dat het UWV herstelmaatregelen neemt richting een grote groep mensen met een uitkering. Het UWV volgde tot begin dit jaar op illegale wijze het online gedrag van mensen met een WW-uitkering. Het UWV… Verder lezen →

« Oudere berichten

© 2024 PiT-Recht — Ondersteund door WordPress

Thema door Anders NorenOmhoog ↑