Privacy Informatie Technologie en Recht

Tag Autoriteit Persoonsgegevens

Nog weinig boa-werkgevers hebben verplichte Wpg-audit aangeleverd

Werkgevers van boa’s met opsporingstaken (onder andere gemeenten) zijn verplicht om jaarlijks een interne audit uit te voeren. Ook is er elke vier jaar een éxterne audit nodig. Dat staat in de Wet politiegegevens. De resultaten van de externe audit… Verder lezen →

Flinke stijging aantal meldingen datalekken

Informatieveiligheid 27 mei 2022 Een stijging die door het dak gaat, aldus Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De Rapportage Datalekken 2021 beschrijft dat het aantal gemelde datalekken door datadiefstal met 88% is gestegen. In 2020 was er… Verder lezen →

Datalekken door cyberaanvallen bijna verdubbeld

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meet opnieuw een explosieve toename van het aantal meldingen van datalekken veroorzaakt door cyberaanvallen. Dit aantal is in 2021 bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. Source

EDPB: uitgebreide anti-witwascontroles groot risico voor burgers

Nieuwe Europese wetsvoorstellen die financiële instellingen verplichten tot vergaande controles van klanten, moeten flink worden aangepast. Dat vinden de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de rest van de Europese privacytoezichthouders, verenigd in de European Data Protection Board (EDPB). De voorstellen zijn… Verder lezen →

Groeiende bezwaren tegen toezicht door privacywaakhond AP

Algoritmes dringen steeds verder door in de maatschappij. Het gaat om software die zelfstandig beslissingen neemt over bijvoorbeeld hypotheek- of belastingaanvragen. Politici maken zich zorgen over het controleren van deze software, die ook een rol speelde in de toeslagenaffaire. ‘Niets… Verder lezen →

AP biedt raadsleden handreiking AVG

De Autoriteit persoonsgegevens (AP) heeft een handreiking gemaakt voor gemeenteraadsleden die na de verkiezingen (nog) geen of weinig tijd hebben gehad om zich te verdiepen in de privacywet AVG. Dat is belangrijk, want raadsleden controleren het college van burgemeester en… Verder lezen →

EDPB-guidelines voor gezichtsherkenning door politie en justitie

De Europese privacytoezichthouders hebben nieuwe guidelines opgesteld voor de inzet van gezichtsherkenning door politie en justitie. Gezichtsherkenning mag alleen worden ingezet wanneer dat noodzakelijk en proportioneel is, stellen de toezichthouders. En ze herhalen hun pleidooi voor een verbod op gezichtsherkenning… Verder lezen →

Nieuwe EU-brede regels AVG-boetes bedrijven op komst

Er komen nieuwe regels aan voor de berekening van boetes voor bedrijven bij overtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze nieuwe regels zijn opgesteld door de European Data Protection Board (EDPB), het samenwerkingsverband van Europese privacytoezichthouders. Met die regels… Verder lezen →

Europese privacytoezichthouders intensiveren samenwerking

In 2021 hebben de Europese privacytoezichthouders samengewerkt bij 506 internationale onderzoeken. Zij rondden in dat jaar 141 internationale onderzoeken definitief af. Dat blijkt uit het jaarverslag van de European Data Protection Board (EDPB), het samenwerkingsorgaan van de Europese privacytoezichthouders. De… Verder lezen →

« Oudere berichten

© 2022 PiT-Recht — Ondersteund door WordPress

Thema door Anders NorenOmhoog ↑