Privacy Informatie Technologie en Recht

Tag Autoriteit Persoonsgegevens

AP luidt noodklok: explosieve toename hacks en datadiefstal

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meet een explosieve toename van het aantal hacks, gericht op het buitmaken van persoonsgegevens. Het aantal meldingen steeg in 2020 met maar liefst 30% ten opzichte van vorig jaar. Datadiefstal is vaak te voorkomen door een… Verder lezen →

Privacyblog Aleid Wolfsen: Smartengeld

Begin februari mocht ik in de Tweede Kamer een toelichting geven op ons onderzoek naar de Toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Dat bracht me bij een kwestie die ons met regelmaat wordt voorgelegd: door het onzorgvuldig omgaan met persoonsgegevens lijden mensen… Verder lezen →

AP publiceert handleiding voor privacy verkiezingscampagnes

Politieke partijen gebruiken steeds vaker persoonsgegevens – of huren hiervoor bedrijven in – om zo gericht mogelijk hun leden en potentiële nieuwe leden te bereiken. Dit laatste wordt microtargeting genoemd. Natuurlijk mogen politieke partijen campagne voeren. En in deze tijd… Verder lezen →

Ziekenhuis OLVG beboet om onvoldoende beveiliging medische dossiers

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt een boete van 440.000 euro op aan het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. Het ziekenhuis had tussen 2018 en 2020 te weinig maatregelen genomen om toegang door onbevoegde medewerkers tot medische dossiers te voorkomen. Dat kwam door… Verder lezen →

Leden raad van advies AP benoemd

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een nieuwe raad van advies. Deze bestaat nu uit Alexander Pechtold, Marleen Stikker, Eric Tjong Tjin Tai, Jeannine Peek en Tjibbe Joustra. Pechtold is de voorzitter van de nieuwe raad. Source

AP eist opheldering van GGD

Uit onderzoek van RTL-nieuws bleek maandag dat er grootschalig gehandeld is in persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders, afkomstig uit de 2 belangrijkste coronasystemen van de GGD. Het gaat om adressen, telefoonnummers, burgerservicenummers en testresultaten. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft direct opheldering… Verder lezen →

AP slecht bereikbaar door vragen datadiefstal GGD

Uit onderzoek van RTL-nieuws bleek maandag dat er grootschalig is gehandeld in miljoenen persoonsgegevens van mensen die contact hebben gehad met de GGD, zoals voor een afspraak voor een coronatest. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt hierover zeer veel telefoontjes van… Verder lezen →

Nieuwe Europese guidelines over datalekmeldingen

De European Data Protection Board (EDPB) heeft nieuwe guidelines over datalekmeldingen vastgesteld. De guidelines helpen organisaties bij de maatregelen die ze moeten nemen bij een datalek. Source

EDPB: strategie 2021-2023, brexit en guidelines PSD2 en internationale doorgifte

Op 15 december 2020 vond de 43e vergadering plaats van de European Data Protection Board (EDPB). Daarbij kwamen onder meer aan de orde: de strategie van de EDPB voor 2021-2023, het naderende einde van de overgangsperiode van de brexit en… Verder lezen →

« Oudere berichten

© 2021 PiT-Recht — Ondersteund door WordPress

Thema door Anders NorenOmhoog ↑