Computersystemen in zelfrijdende auto’s herkennen mensen met een donkere huidskleur minder goed. Volgens onderzoek worden mensen met een donkere huidskleur 5% minder vaak herkend dan mensen met een lichtere huidskleur.

Het onderzoek is uitgevoerd door Georgia Tech en daarin zijn acht camerasystemen vergeleken die in zelfrijdende auto’s gebruikt worden. Deze bleken allemaal moeite te hebben met het herkennen van mensen met een donkere huidskleur.

Dit betekent dat de auto’s deze mensen niet als voetgangers registreren en dit kan ernstige gevolgen hebben als de auto moet uitwijken. De auto anticipeert namelijk anders op objecten dan op voetgangers.

Gelukkig zijn niet alle auto’s volledig afhankelijk van het herkennen van voetgangers via camerabeelden, veel systemen combineren de beelden met radar en andere sensoren om tot een accurate analyse te komen van de omgeving. Het is niet bekend of voetgangers met een donkere huidskleur ook minder vaak worden herkend als deze systemen in combinatie met elkaar worden gebruikt.

Er zijn wel systemen die volledig afhankelijk zijn van camerabeelden, waaronder de semi-autopilot-functie in Tesla’s. Deze functie mag op dit moment alleen nog op de snelweg gebruikt worden, om snelheid te houden en van baan te wisselen. Voor de rest van de openbare weg geldt dat bestuurders zelf de auto moeten besturen.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/gadgets/5773788/zelfrijdende-autos-herkennen-voetgangers-met-donkere-huidskleur-minder-goed.html