Nederlanders moeten gemiddeld veel betalen voor mobiele data in vergelijking met de rest van Europa. In Griekenland kost mobiele data het meeste.

Uit een rapport van onderzoeksbureau Cable blijkt dat Nederlanders gemiddeld 7 euro voor 1 GB mobiele data betalen. Alleen in Zwitserland, Noorwegen, Portugal, Griekenland en België kost mobiel internet gemiddeld meer.

Griekenland staat bovenaan de lijst in Europa, daar kost 1 GB mobiele data gemiddeld 28 euro. Finland heeft de goedkoopste abonnementen voor mobiel internet in Europa, de Finnen betalen gemiddeld 1 euro voor 1 GB.

Gemiddelde prijzen in vergelijking met rest van de wereld

Wereldwijd gezien zijn de prijzen gemiddeld in Nederland. Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met het feit dat Nederland een goede infrastructuur heeft, maar dat het ook meer kost on deze te onderhouden. Daarnaast kunnen mensen in rijkere landen ook meer betalen voor mobiel internet, waardoor prijzen hoger liggen.

In India is internet het goedkoopst, 1 GB mobiele data kost daar gemiddeld 23 eurocent. Dit komt omdat in India er al langere tijd 4G aanwezig is en de databundels daar gemiddeld veel groter zijn. Bundels beginnen daar meestal bij 5 GB per maand en er zijn meer abonnementen met onbeperkt mobiel internet. Dit zorgt voor een veel lagere prijs per Gigabyte.

In Zimbabwe is mobiel internet het duurst. Hier kost 1 GB gemiddeld 66 euro. Dit komt door een slechte infrastructuur. Mobiele data wordt in dit soort landen meestal nog per MB verkocht.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/mobiel/5773608/mobiele-data-in-nederland-duurder-dan-in-veel-andere-europese-landen.html