YouTube gaat voortaan waarschuwingen met een factcheck tonen als gebruikers zoeken naar onderwerpen die gevoelig zijn voor nepnieuws of desinformatie, zegt YouTube tegen BuzzFeed News.

Als gebruikers bijvoorbeeld zoeken naar video’s waarin gevaren van vaccinatie worden overdreven, wordt er boven de resultaten een waarschuwing getoond. Die melding vat de foutieve claim samen en meldt duidelijk dat die aanname niet klopt. Gebruikers kunnen op de melding drukken voor een uitgebreide uitleg.

YouTube test het systeem nu in India, met 250 miljoen gebruikers een van de grootste markten voor YouTube. De factchecks bij populaire onderwerpen worden verzorgd door een zestal geverifieerde factcheckbureaus.

Veel van die bureaus werken in India ook samen met Facebook, om nepnieuws rond de aanstaande verkiezingen in het land op te sporen. Bovendien zorgt nepnieuws voor toenemende spanning tussen India en Pakistan.

YouTube toonde al Wikipedia-pagina’s

De factcheckers kunnen hun werk met een aantal kleine aanpassingen doorzoekbaar maken voor YouTube. Daarna worden de meldingen automatisch toegevoegd bij gevoelige zoekopdrachten. De methode zou voor YouTube een stuk beter werkbaar zijn dan het tonen van een melding bij elke video, omdat het de mankracht niet heeft elke video te bekijken.

Sinds een jaar toont YouTube bij video’s rond samenzweringen al wel informatievensters van Wikipedia. In India werken de waarschuwingen bij zoekresultaten al in het Engels en Hindi, op termijn wil YouTube de functie naar meer landen en talen uitrollen.

https://www.nu.nl/internet/5779491/youtube-zet-factcheck-bij-voor-nepnieuws-gevoelige-zoekopdrachten.html