Beveiligingsonderzoekers werken met prototypes van iPhones om onderzoek te doen naar kwetsbaarheden in Apples besturingssysteem iOS, blijkt uit onderzoek van Motherboard.

Het gaat om zogeheten ‘dev-fused’ iPhone-prototypes, die zijn gestolen uit de productieketen van Apple. De apparaten volgens Motherboard zeer waardevol voor hackers en beveiligingsonderzoekers, omdat ze zijn gemaakt voor intern gebruik bij Apple en minder goed beveiligd zijn.

Deze telefoons werken met een besturingssysteem genaamd Switchboard, een andere versie van iOS. Voor onderzoekers is het daarmee gemakkelijker om toegang krijgen tot testfuncties op de telefoon.

Bronnen van Motherboard stellen dat het zo’n 1.800 dollar (1600 euro) kost om een iPhone X-prototype in handen te krijgen. Dit soort telefoons zouden bijvoorbeeld zijn ingezet door hackbedrijf Cellebrite om iPhones te kraken. Het bedrijf zou door overheden worden ingezet om in telefoons van bijvoorbeeld terroristen te komen.

Onderzoekers kunnen dit soort telefoons gebruiken om kwetsbaarheden te vinden, zodat Apple ze kan dichten. Het bedrijf heeft het bestaan van dit soort prototypes niet bevestigd.

https://www.nu.nl/internet/5779359/hackers-gebruiken-gestolen-iphone-prototypes-om-zwakheden-te-vinden.html