Uber schikt voor ruim 2 miljoen euro met het Openbaar Ministerie vanwege de illegale taxidienst UberPop. Die optie binnen de Uber-app faciliteerde onvergunde taxiritten door particulieren met hun privéauto. De 309.409 euro die het bedrijf daarmee verdiende moet het ook terugbetalen.

UberPop, dat vanaf de zomer van 2014 tot de herfst van 2015 operationeel was, overtrad volgens het OM de taxiwet. Onvergunde taxi’s vormen volgens het OM een risico voor de verkeersveiligheid, omdat chauffeurs zich niet hoeven te houden aan rusttijden en geen gezondheidsverklaring hebben ingediend. Bovendien is het aanbieden van taxidiensten zonder vergunning concurrentievervalsend.

Taakstraf

Uber voerde de dienst uit via drie daaraan gelieerde bedrijven. Het OM heeft voor al die bedrijven een boete berekend van in totaal 2.025.000 euro. Die boete heeft Uber buiten de rechter om geaccepteerd. De persoon die bij Uber verantwoordelijk was voor UberPop heeft bovendien een werkstraf gedaan van 90 uur.

Eerder moest Uber ook al 650.000 euro betalen aan de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT), voor het aanbieden van een omstreden pachtconstructie aan zijn chauffeurs.

Inmiddels werkt Uber alleen nog met chauffeurs die een taxivergunning hebben. “Vandaag is een belangrijke dag voor ons”, mailt een woordvoerder. “Met deze schikking kunnen wij dit hoofdstuk uit ons verleden formeel afsluiten en laten zien dat wij van onze fouten hebben geleerd en als organisatie echt zijn veranderd.”

https://nos.nl/l/2275004