Landen die deelnemen aan de Wereldhandelsorganisatie praten over nieuwe regels, die overheden verbieden om softwaregeheimen van bedrijven in te nemen.

Dat meldt de Japanse krant Nikkei op basis van niet nader genoemde plannen. De gesprekken zouden later deze maand officieel worden aangekondigd.

De regels moeten voorkomen dat overheden bijvoorbeeld de broncode en algoritmes van techbedrijven bemachtigen. Deze data zou zodanig gevoelig zijn, dat het bedrijven ernstig kan schaden als een concurrent ze bijvoorbeeld in handen krijgt.

De regels worden op het moment besproken door de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan, Singapore en Australië. Ook China zou betrokken zijn bij vroege onderhandelingen over de regelgeving.

Dreigement van Trump

De Amerikaanse president Donald Trump dreigde eerder de Wereldhandelsorganisatie te verlaten als deze “niet in vorm komt”. Wel willen de Verenigde Staten graag mee-onderhandelen over regels waar ook China bij betrokken wordt.

China is in het verleden vaak beschuldigd van het stelen van broncode en ideeën van Amerikaanse techbedrijven.

De Wereldhandelsorganisatie gaat achter gesloten deuren onderhandelen over het voorstel. Halverwege 2019 moeten de formele gesprekken starten. Wordt er een akkoord bereikt, dan zouden de regels op zijn vroegst in 2020 van kracht zijn.

https://www.nu.nl/internet/5661614/wereldhandelsorganisatie-wil-inname-gevoelige-bedrijfsdata-verbieden.html