Hackers spelen op andermans smart-tv’s en Chromecasts video’s af, waarin slachtoffers worden opgeroepen om te abonneren op het YouTube-kanaal van PewDiePie.

Dat ontdekte beveiligingsonderzoek Kevin Beaumont op woensdag.

Het hackersduo HackerGiraffe en j3ws3r is volgens hun eigen site ingebroken op ongeveer 1.600 smart-televisies en Chromecasts, waarop de boodschap wordt afgespeeld. Dat aantal blijft groeien.

“PewDiePie, het populairste YouTube-kanaal, staat op het punt ingehaald te worden door het Indiase muziekbedrijf T-Series”, aldus de video. “Ga alsjeblieft naar YouTube en abonneer je zo snel mogelijk op PewDiePie.”

Aan het einde van de video waarschuwen de hackers hoe slachtoffers zich tegen zulke aanvallen kunnen beschermen.

Beveiligingsgat in televisies en Chromecasts

Het duo breekt binnen op de onbeschermde televisies via een beveiligingsgat in routers die de UPnP-functie hebben ingeschakeld. Slachtoffers kunnen een deel van deze functie uitzetten in de router-instellingen om zich te beschermen.

In juni 2018 beloofde Google al om een beveiligingslek te dichten. Deze zorgt ervoor dat Chromecasts en Google Homes door iedereen te vinden zijn.

Het is niet voor het eerst dat HackerGiraffe en j3ws3r propaganda voor PewDiePie verspreiden via een hackaanval. Eerder lieten ze 500.000 slecht beveiligde printers reclame voor het YouTube-kanaal afdrukken.

https://www.nu.nl/internet/5661446/hackers-spelen-pewdiepie-propaganda-af-op-andermans-televisies.html