Twitter-accounts die zijn gekoppeld aan inactieve e-mailadressen worden door hackers gekaapt om propaganda voor terreurgroep Islamitische Staat (IS) te verspreiden.

De hackers weten toegang te krijgen tot de accounts door de verlopen e-mailadressen bij de e-maildienst te registreren, meldt TechCrunch.

Na een periode van inactiviteit kan een e-maildienst, zoals Hotmail of Yahoo, besluiten dat het e-mailadres niet langer geldig is. Daardoor is het voor anderen mogelijk om hetzelfde e-mailadres opnieuw te registreren.

Als dit e-mailadres al is gekoppeld aan een Twitter-account, kan deze persoon het wachtwoord opvragen en zo toegang krijgen tot het account. Daarnaast worden volgens een onderzoeker ook e-mailadressen gebruikt die nooit bestaan hebben, omdat Twitter dit vroeger niet controleerde zodra een account gemaakt werd.

De gekaapte accounts werden volgens TechCrunch gebruikt om in het Arabisch geweld te verheerlijken, om video’s van IS-strijders te publiceren of om andere berichten te retweeten.

Twitter heeft een aantal gekaapte accounts verwijderd, maar volgens TechCrunch blijft een deel van de accounts actief. Een woordvoerder erkent tegen de nieuwssite dat het hergebruik van e-mailadressen al tijden een probleem is.

https://www.nu.nl/internet/5661896/hackers-kapen-twitter-accounts-om-is-propaganda-te-verspreiden.html