Het Verenigd Koninkrijk verbiedt het gebruik van drones binnen een straal van 5 kilometer rond luchthavens. De regel daarvoor treedt vanaf woensdag in werking, meldt de Britse krant The Telegraph.

De maatregel volgt op incidenten rond de Londense luchthaven Gatwick in december. Meldingen van drones zorgden er destijds voor dat het vliegverkeer dagenlang stil kwam te liggen.

Drones mogen op dit moment op minimaal 1 kilometer afstand van een luchthaven vliegen. Volgens The Telegraph zorgt de regel ervoor dat vanaf woensdag 9.182 vierkante kilometer aan Brits luchtruim voor drones verboden wordt. Momenteel zijn drones niet toegestaan boven 1.800 vierkante kilometer.

Door het uitstellen van start- en landingen als gevolg van de meldingen raakten 100.000 reizigers gedupeerd. Het incident rond de dronemeldingen heeft tot nu toe geen verdachte opgeleverd. Een koppel dat in eerste instantie werd opgepakt, werd later zonder verdenking vrijgelaten.

De politie heeft eerder de mogelijkheid geopperd dat er niet daadwerkelijk een drone vloog. Ook zette de politie later zelf drones in, die tot nieuwe meldingen geleid zouden kunnen hebben. Op het terrein van Gatwick Airport is later een beschadigde drone gevonden, maar de herkomst daarvan is onbekend.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/gadgets/5784753/verenigd-koninkrijk-verbiedt-drones-rond-luchthavens-binnen-5-kilometer.html