Een 22-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Boskoop zijn maandag door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur voor het hacken van onder meer het Twitter- en Instagram-profiel van rapper Lil’ Kleine.

Daarnaast kreeg het duo een gevangenisstraf van 32 dagen opgelegd, die zij al hebben uitgezeten toen zij in 2016 voor de hacks werden gearresteerd.

Sebastian B. en Romeo V. stuurden in 2015 en 2016 e-mails naar beheerders van meerdere Instagram-accounts, in een poging om uiteindelijk bij het account binnen te dringen. Ook heeft het duo inloggegevens aangepast, waardoor de eigenaar niet meer bij zijn account kon.

In een aantal gevallen gingen het om socialemedia-accounts die door de eigenaren voor persoonlijke inkomsten werden gebruikt. Een aantal slachtoffers heeft inkomsten misgelopen omdat zij tijdelijk of permanent geen toegang meer konden krijgen tot hun Instagram-profielen.

Naast de persoonlijke schade rekent de rechtbank het de verdachten ook aan dat zij inbreuk hebben gemaakt op de privacy van de slachtoffers en dat het vertrouwen van de samenleving in internet en sociale media door de hacks kan zijn verloren.

https://www.nu.nl/internet/5784693/taakstraf-voor-hacken-twitter-en-instagram-account-lil-kleine.html