De populaire app TikTok heeft voor 5,7 miljoen dollar (5 miljoen euro) geschikt met de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). De app verzamelde zonder toestemming gegevens van kinderen.

De schikking werd woensdag door de handelswaakhond bekendgemaakt. Volgens de FTC “vergaarde TikTok op illegale wijze persoonlijke informatie van kinderen”.

Ouders van kinderen jonger dan 13 jaar moeten expliciet toestemming geven, voordat de kinderen persoonlijke informatie delen. Dat staat in de Amerikaanse wet Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA).

De FTC diende een klacht in, toen bleek dat veel van de gebruikers van TikTok (een app die vroeger bekend was onder de naam Musical.ly), jonger waren dan 13 jaar. Volgens de waakhond klaagden “duizenden ouders dat hun jonge kinderen Musical.ly-accounts hadden aangemaakt”.

Volgens de FTC wisten de makers van de app dat veel kinderen de app gebruikten. “Maar ze vroegen niet om ouderlijke toestemming voordat ze namen, e-mailadressen en andere persoonlijke informatie verzamelden.”

Naast de schikking moet TikTok ook duidelijk om goedkeuring van ouders vragen, om aan de wet te voldoen. Video’s die door kinderen onder de 13 jaar zijn geüpload, zullen worden verwijderd.

Musical.ly in 2017 overgenomen

Met TikTok kunnen gebruikers korte video’s opnemen. De app werd in 2017 onder de naam Musical.ly overgenomen door het Chinese bedrijf Bytedance. Daarbij was naar schatting 1 miljard dollar (zo’n 860 miljoen euro) gemoeid.

In augustus van 2018 werd de naam van de app veranderd in TikTok. Wereldwijd heeft de app inmiddels 50 miljoen gebruikers.

https://www.nu.nl/apps/5765079/tiktok-schikt-voor-57-miljoen-dollar-om-illegaal-verzamelen-kinderdata.html