De Europese Raad, die bestaat uit de staatshoofden van de 28 EU-landen, vindt dat Facebook te weinig transparantie biedt wat betreft de aanpak van desinformatie. Dat meldt The Guardian op basis van een rapport dat donderdag wordt gepubliceerd.

“Het is voor ons heel erg moeilijk om te zien of ze (Facebook, red). doen wat het zou moeten doen”, zegt een bron tegen de krant. Ook eist Brussel meer transparantie van Twitter en Google.

De drie socialemediabedrijven hebben een gedragscode ondertekend omtrent de aanpak van desinformatie, onder meer door nepaccounts en bots te verwijderen, het voor misleidende gebruikers moeilijker te maken om geld te verdienen en betrouwbare nieuwsbronnen meer zichtbaarheid te geven.

Bronnen van The Guardian stellen dat Brussel door Facebook slecht wordt geïnformeerd over de maatregelen die het bedrijf neemt. “Facebook heeft opnieuw verzuimd om alle benodigde informatie aan te leveren”, laten EU-comissarissen Julian King en Mariya Gabriel weten.

Ook wijst Brussel erop dat Facebook in “slechts” acht van de 28 landen samenwerkt met een factcheckerpartner, die gerapporteerde desinformatie op Facebook kunnen inzien en weerleggen. In Nederland werkt NU.nl op dit gebied samen met Facebook.

Europa brengt maandelijks een rapport uit over de voortgang van de aanpak van desinformatie. Donderdag wordt voor de tweede keer een rapport gepubliceerd.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5765490/europese-leiders-klagen-over-gebrek-aan-transparantie-van-facebook.html