De Verenigde Staten heeft Duitsland laten weten dat het land minder inlichtingen met zijn Europese bondgenoot gaat delen, als apparatuur van het Chinese telecombedrijf Huawei terug te vinden zal zijn in het 5G-netwerk in Duitsland.

De VS waarschuwt dat het delen van inlichtingen wordt beperkt als apparatuur van Huawei of andere Chinese telecombedrijven in het 5G-netwerk te vinden zijn, schrijft The Wall Street Journal op basis van een ingeziene brief die vrijdag aan de Duitse minister van Economische Zaken is verstuurd.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat de VS een bondgenoot expliciet waarschuwt voor een beperking van inlichtingen. In februari waarschuwde Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, bondgenoten in Europa al wel voor een moeizamere relatie bij het toestaan van Huawei-apparatuur.

De Verenigde Staten waarschuwen dat China apparatuur van Huawei kan gebruiken voor spionagedoeleinden. Het land probeert Europese bondgenoten ervan te overtuigen om de apparatuur voor telecomnetwerken niet in hun toekomstige netwerk in te bouwen.

Het is onduidelijk op welke gebieden de VS minder inlichtingen met Duitsland dreigt te delen. Het land wisselt met Europese bondgenoten onder meer informatie in de strijd tegen terrorisme uit.

Het Chinese Huawei is – naast maker van smartphones – marktleider op het gebied van apparatuur voor telecomnetwerken. De aantijgingen van de VS, die tot nu toe niet zijn voorzien van publiek bewijs, komen op een moment dat veel landen beginnen aan de uitrol van 5G, de volgende generatie van het telecomnetwerk.

Europese landen gaan in tegen VS

De VS heeft onlangs in Europa twee tegenslagen gekregen in zijn pogingen om bondgenoten te overtuigen geen Huawei-apparatuur in hun 5G-netwerken te gebruiken.

Het Verenigd Koninkrijk zei in februari het risico rondom Huawei “beheersbaar” te vinden. Apparatuur van Huawei zou daarmee niet volledig worden uitgesloten van het netwerk.

Vorige week zei de Duitse minister van Economische Zaken, Peter Altmaier, ook dat Huawei niet expliciet wordt uitgesloten van 5G-netwerken. In plaats daarvan wil de Duitse overheid inzetten op strenge controles voor alle leveranciers.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5784555/vs-waarschuwt-duitsland-voor-minder-inlichtingen-bij-toestaan-huawei.html