Sony test een nieuwe versie van kopieerbeveiliging DRM die werkt op basis van blockchain, de technologie die ook achter onder meer Bitcoin zit.

De blockchain-DRM wordt in eerste instantie getest met educatief materiaal van Sony’s Global Education-tak, meldt het bedrijf.

DRM is een beveiliging die ervoor moet zorgen dat auteursrechtelijk beschermd materiaal niet zonder toestemming wordt gekopieerd. Nu moeten rechthebbenden die DRM nog zelf regelen, of laten regelen door speciale bedrijven.

De toepassing van DRM is omstreden, omdat die er vaak voor zorgt dat ook legitieme gebruikers van het beschermde materiaal belemmerd worden, bijvoorbeeld omdat zij een licentiecode moeten bewaren.

Blockchain zorgt dat fraude direct opvalt

Sony hoopt dat de manier waarop blockchain werkt, die belemmeringen zal wegnemen, en DRM tegelijk makkelijker toepasbaar maakt. Bij blockchain vormgen de gebruikers zelf een groot decentraal netwerk. Alle gegevens zijn opgeslagen in een logboek, waarvan iedereen een kopie krijgt die steeds met de andere logboeken wordt vergeleken.

Binnen dat netwerk vallen vervalste onderdelen direct op, waardoor gekopieerde werken geen onderdeel van de blockchain kunnen uitmaken. Om die reden wordt de techniek gebruikt door cryptomunten.

Sony overweegt zijn blockchain-DRM in de toekomst ook in te zetten voor de bescherming van muziek, films, VR-materiaal en e-books.

https://www.nu.nl/internet/5517863/sony-test-kopieerbeveiliging-via-blockchain.html