Zo’n 3 miljoen Europese gebruikers werden slachtoffer van de Facebook-hack in september.

Dat zegt Ierse privacywaakhond Irish Data Protection Commission, meldt CNBC. Omdat het Europese hoofdkantoor van Facebook in Ierland staat, zien de Ieren erop toe of het bedrijf voldoet aan de Europese privacyregels.

Facebook bracht de hack eind september naar buiten, en stelde het aantal slachtoffers toen op 50 miljoen. Dat aantal werd onlangs bijgesteld naar 30 miljoen getroffen accounts.

Getroffen gebruikers hebben inmiddels bericht gehad van Facebook, ook is er een pagina waar ingelogde gebruikers kunnen zien of hun account getroffen is of niet. Eerder zei de Ierse privacywaakhond al dat het aantal Europese slachtoffers onder de 5 miljoen zou liggen.

Facebook krijgt mogelijk boete door hack

Het aantal getroffen gebruikers telt mee in de eventuele boete die Facebook in Europa zal moeten betalen. De hack is het eerste grote privacylek sinds de invoering van Europese privacywet AVG. Die eist dat bedrijven zorgvuldiger met gebruikersdata omgaan, overtreding kan hoog beboet worden.

Mogelijk hebben de Europese regels er ook voor gezorgd dat Facebook de hack sneller openbaar heeft gemaakt. De wet stelt dat bedrijven dergelijke datalekken binnen 72 uur bij de toezichthouder moeten melden.

De Irish Data Protection Commission blijft onderzoek doen naar de hack en of Facebook zijn taken en plichten onder de wet AVG naar behoren heeft verricht.

https://www.nu.nl/internet/5517800/ongeveer-3-miljoen-europeanen-getroffen-recente-hack.html