Een populaire gratis weer-app voor Android van het bedrijf TCL verzamelt veel meer gebruikersdata dan nodig is en stuurt deze gegevens naar servers in China.

Het gaat naast locatiedata ook om e-mailadressen en het unieke identificatienummer van een mobiele telefoon, meldt The Wall Street Journal op basis van de bevindingen van het Britse internetbeveiligingsbedrijf Upstream Systems.

De maker van de app, het Chinese bedrijf TCL, is ook fabrikant van elektronica, waaronder smartphones onder de merknamen Alcatel en BlackBerry.

De app, ‘Weather Forecast – World Weather Accurate Radar’, is ook op smartphones van Nederlanders te vinden. In de Google Play Store klagen gebruikers onder meer dat zij de app niet van hun smartphone kunnen verwijderen.

De onderzoekers van Upstream vonden daarnaast dat de app in Brazilië, Maleisië en Nigeria probeerde om gebruikers te abonneren op betaalde diensten, zonder dat zij dit doorhadden. Dit stopte nadat The Wall Street Journal daar vragen over stelde.

Het verzamelen van de e-mailadressen en unieke identificatienummers gaat echter door, schrijft de krant. Een woordvoerder van TCL ging tegenover The Wall Street Journal niet in op vragen over de hoeveelheid data die de app verzamelt.

https://www.nu.nl/apps/5661926/populaire-weer-app-voor-android-stuurt-gebruikersdata-naar-china.html