Een aantal populaire smartphones van onder meer Samsung, Huawei, LG en Sony is te ongrendelen door een foto van de gebruiker voor de camera te houden.

De beveiliging door middel van gezichtsherkenning is daardoor eenvoudig te omzeilen, concludeert de Consumentenbond na een test met 110 smartphones.

De Samsung Galaxy A7, de Galaxy A8 (Plus) en de Galaxy J3 Brasil waren in de test van de Consumentenbond met een foto te ontgrendelen. Ook de Huawei P20, inclusief de Lite- en Pro-varianten, was te foppen.

Samsung en Huawei zijn wereldwijd de grootste makers van Android-smartphones. Volgens analist IDC hadden de fabrikanten in het derde kwartaal van 2018 een marktaandeel van gezamenlijk 34,9 procent.

Met verschillende varianten van de Samsung Galaxy A6, Galaxy A9, Galaxy J6, Galaxy Note 9 en Galaxy S9 (Plus) lukte het de Consumentenbond niet om de smartphone met een foto te ontgrendelen.

Ook de gezichtsherkenning van de Huawei U12 Plus, de Y6, Y7 en Mate 20, waaronder Lite- en Pro-edities, was sterk genoeg om zich niet door een foto te laten misleiden.

Ook gezichtsherkenning andere smartphones te foppen

In totaal wist de Consumentenbond 42 verschillende smartphones en varianten binnen de toestellen te ontgrendelen met en foto. Naast toestellen van Samsung en Huawei gaat het om smartphones van onder meer Asus, BlackBerry, Lenovo, LG, Motorola, Nokia, Sony en Xiaomi.

Veel Android-smartphones geven bij het instellen van gezichtsherkenning een waarschuwing dat de optie mogelijk onveiliger is dan het gebruik van een pincode of vingerafdrukscanner.

De Consumentenbond adviseert gebruikers van de 42 smartphones die te misleiden zijn om geen gebruik te maken van de gezichtsherkenning, maar te kiezen voor een vingerafdrukscanner of pincode.

https://www.nu.nl/mobiel/5661953/smartphones-samsung-huawei-lg-en-sony-te-ontgrendelen-met-foto.html