In 2013 stond de mediawereld op z’n kop: Jeff Bezos, rijk geworden met Amazon, koopt voor 250 miljoen dollar The Washington Post. Inmiddels is dat ‘het nieuwe normaal’. Vannacht werd bekend dat Marc Benioff, een andere techmiljardair, 190 miljoen dollar neertelt voor het Amerikaanse tijdschrift Time.

Benioff is bij het grote publiek onbekend. Hij verdiende zijn sporen met Salesforce, het bedrijf dat hij in 1999 mede oprichtte. Het ontwikkelt software voor bedrijven om makkelijker de relatie met hun klanten te beheren. In 2017 had Salesforce een omzet van bijna 8,4 miljard dollar. Benioff is zelf goed voor zo’n 6 miljard dollar.

Weduwe van Steve Jobs

Er zijn nu al vier steenrijke mensen uit de techwereld die een klein deel van hun vermogen hebben geïnvesteerd in een journalistiek medium. Naast Bezos en Benioff besloot Laurene Powell-Jobs, de weduwe van Steve Jobs, een meerderheidsbelang te nemen in tijdschrift The Atlantic. De Los Angeles Times is sinds begin dit jaar in handen van Patrick Soon-Shiong, die zijn sporen heeft verdiend in de biotech.

Benioff belooft, net als de andere miljardairs, om zich niet te bemoeien met de dagelijkse gang van zaken. Er wordt gesproken van een ‘familie-investering’ die losstaat van Salesforce. Benioff zegt “vereerd te zijn dat ze mogen zorgen voor een van ‘s werelds meest belangrijke mediabedrijven en iconische merken”.