Een campagne waarbij bloeddonoren een League of Legends-skin kunnen krijgen in ruil voor hun donatie heeft tot nu toe 300 nieuwe donoren opgeleverd. Dat las ik bij Tweakers, dat zich baseert op bloedbank Sanquin die de actie heeft georganiseerd. De campagne draagt de naam #myfirstblood en was een succes: in de beoogde doelgroep van 18 tot 35-jarige mannen werd een behoorlijk deel bereikt. Het riep wel de vraag op, mag dat eigenlijk, zo’n skin cadeau geven als je bloed komt doneren? Het riekt naar betalen om bloed te geven, en dat is wettelijk verboden.

Het verbod op betaald doneren van bloed komt uit artikel 4 Wet inzake bloedvoorziening. Je mag niet meer doen dan werkelijke kosten (bv. reis- of maaltijdkosten) vergoeden. Doel hiervan is te voorkomen dat mensen vanuit geldelijk motief de keuze maken om bloed te doneren en zo lichamelijk in de problemen komen.

Al langer kun je een symbolisch cadeautje krijgen als je bloed doneert. Dat is dan een item zonder waarde als geste voor een vrijwillige actie. Ik verwacht niet dat er mensen zijn die werkelijk vanwege dat cadeautje kiezen voor bloed doneren, ook niet als ze heel hard geld nodig hebben: het is immers niet verkoopbaar.

Dan kom je dus bij de vraag of het geven van een cadeau zoals zo’n skin telt als een beloning. Als Sanquin een cadeaubon van 25 euro zou uitreiken na donatie, dan zouden we dat denk ik vrij snel als een verboden beloning zien. Maar een tshirt met “Ik ben donor” meegeven, dat lijkt me gevoelsmatig geen ‘beloning’. Ook al zou je dat kunnen doorverkopen. En dat lijkt mij uiteindelijk ook het criterium om van “beloning” te spreken – het item dat je krijgt, moet een geldswaarde vertegenwoordigen.

Skins in dit spel zijn niet overdraagbaar, dus ook als je zegt, deze items zijn heel waardevol vanwege hun zeldzaamheid dan zit er nog niet direct een geldswaarde aan vast. Je zou je hele personage/account moeten verkopen om die skin over te dragen, en dat staat voor mij te ver af van de skin zelf om deze nog als ‘beloning’ aan te merken.

Arnoud