Google gaat telefoonmakers in Europa geld vragen voor het installeren van Google-apps en diensten op apparaten waar de Google zoek-app of Google-browser Chrome niet op staan.

Met die maatregel wil Google voldoen aan eisen van de Europese Commissie.

Google kreeg in juli een boete van ruim 4,3 miljard euro opgelegd omdat het bedrijf zijn marktpositie met het mobiele besturingssysteem Android volgens de Europese Commissie misbruikt.

Zo stond Google het makers van Android-apparaten niet toe een eigen versie van het besturingssysteem te maken, en die te leveren met de Play Store en apps en diensten van Google maar zonder browser Chrome en de Google zoek-app.

Europa: ‘Google had oneerlijk voordeel’

Google stelde de standaardinstallatie van zijn browser en zoek-app naar eigen zeggen verplicht, om de rest van zijn apps en diensten gratis te houden. Google haalt zijn meeste inkomsten uit advertenties bij zoekopdrachten die gebruikers doen.

Door die standaardinstallatie kreeg de zoekmachine van Google een oneerlijk voordeel ten opzichte van de concurrentie, oordeelde de Europese Commissie.

Nu krijgen fabrikanten de mogelijkheid om tegen betaling een Android-apparaat zonder Chrome en de zoek-app te installeren. Ook komen er aparte licenties voor de zoekapp en Chrome.

De nieuwe mogelijkheden gelden voor alle nieuwe Android-toestellen die vanaf 29 oktober in de EU op de markt komen. Google ging eerder deze maand in beroep tegen de miljardenboete van de Europese Commissie.

https://www.nu.nl/mobiel/5517689/google-gaat-smartphonemakers-geld-vragen-play-.html