Nintendo heeft in een rechtszaak geschikt met de eigenaren van twee websites die gratis emulators en roms verspreidden. Zij moeten 12 miljoen dollar (10,7 miljoen euro) betalen.

De eigenaren van de inmiddels offline gehaalde rom-websites loveroms.com en loveretro.co hebben ingestemd om een schikkingsbedrag van 12 miljoen dollar te betalen aan Nintendo. Dat schrijft TorrentFreak.

Het gaat om een getrouwd stel dat Nintendo-software aanbood op de sites. Ze bekenden schuld aan merkinbreuk van Nintendo en het schenden van auteursrechten.

Via de sites konden mensen gratis roms downloaden. Het ging daarbij om kopieën van games die op Nintendo-spelcomputers verschenen. Via een speciaal programma, een zogeheten emulator, waren bijvoorbeeld de spellen van de Super Nintendo, Game Boy of Nintendo 64 op de computer te spelen.

Rom-sites werden snel offline gehaald

In juli spande Nintendo de rechtszaak aan. De sites werden niet lang daarna offline gehaald. Ook andere rom-aanbieders haalden hun website snel uit de lucht.

Nintendo vroeg om een schadevergoeding van 150.000 dollar per game en tot 2 miljoen dollar per inbreuk op de merknaam van het Japanse bedrijf. De hoge bedragen zouden ook gelden als waarschuwing voor andere aanbieders van illegale games.

De eigenaren van de sites moeten al hun Nintendo-games en emulatoren overhandigen. Daarnaast moeten ze de websites aan Nintendo geven.

https://www.nu.nl/tech/5569130/nintendo-schikt-12-miljoen-dollar-met-aanbieders-gamekopieen.html