Susan Wojcicki, de CEO van YouTube, waarschuwt voor grote negatieve gevolgen van het nieuwe Europese auteursrecht, waar het omstreden ‘uploadfilter’ onder valt.

Wojcicki waarschuwt in een open brief voor “onbedoelde consequenties” van artikel 13. Dat onderdeel van de herziening op het Europese auteursrecht staat ook wel bekend als het uploadfilter.

Die naam is door tegenstanders bedacht, omdat de nieuwe wet eist dat sites als YouTube en Facebook licenties hebben op al het materiaal dat zij tonen. Dat betekent dat zulke sites elke foto en video moeten keuren en filteren op eventueel auteursrechtelijk beschermd materiaal.

De YouTube-CEO ziet het filter als praktisch onmogelijk. Als voorbeeld haalt Wojcicki de meestbekken YouTube-video ooit aan, de clip van het nummer Despacito van Luis Fonsi.

De clip bevat volgens Wojcicki verschillende auteursrechten, van overeenkomsten over de opnames tot uitgeversrechten. YouTube heeft licenties met verschillende rechthebbenden, maar sommigen zijn onbekend.

‘Risico te groot om alles toe te laten’

Door die onzekerheid moet de clip onder de nieuwe Europese wetgeving mogelijk geblokkeerd worden, op last van schadeclaims. Wojcicki wijst daarbij op het formaat van YouTube, waar gebruikers elke minuut meer dan 400 uur aan video uploaden.

Het financiële risico is volgens de CEO straks mogelijk te groot om al die videobeelden te controleren, zowel voor YouTube als voor andere bedrijven. Blokkeren is straks mogelijk de enige optie, waarschuwt Wojcicki. De CEO maakt zich ook zorgen over de miljoen YouTube-video’s waar EU-inwoners straks van worden afgesloten.

Wojcicki vindt het wel belangrijk dat artiesten eerlijk betaald krijgen, en wijst op het systeem dat YouTube al enkele jaren gebruikt. Dat eigen filter, ContentID, herkent automatisch beschermd materiaal. Via dat systeem heeft YouTube tot nu toe ruim 800 miljoen euro aan Europeanen uitgekeerd. YouTube waarschuwde artiesten eerder al over mogelijke gevolgen van de wet.

Het uploadfilter is nog niet definitief. Het Europees Parlement stemde in september in grote lijnen in met de nieuwe regels. Maar de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad moeten nog definitief tot een akkoord komen. Verwacht wordt dat de definitieve wet in 2019 klaar is. Daarna krijgen Europese lidstaten twee jaar om de regels in te voeren.

​ https://www.nu.nl/internet/5569439/youtube-zal-mogelijk-videos-in-eu-blokkeren-europees-uploadfilter.html