Dat vertelt het bedrijf aan The Wall Street Journal, dat na onderzoek concludeerde dat dit is gebeurd.

Personeel zou in ruil voor geld informatie hebben gelekt aan winkeliers die op Amazon actief zijn. Deze winkelbeheerders verkopen hun producten via de webshop.

In de gelekte informatie zou vermeld staan welke producten veel worden verkocht en waar bezoekers vaak naar zoeken. Een winkelier kan dit gebruiken om te weten wat hij of zij moet verkopen en hoe deze producten goed worden gevonden via de zoekmachine.

Winkeliers zouden daarnaast smeergeld hebben aangeboden om kritische recensies te laten verwijderen van het webwinkelplatform. Negatieve beoordelingen zorgen ervoor dat producten minder hoog in de zoekresultaten staan en minder snel worden verkocht.

Honderden euro’s aan smeergeld

Personeel zou omkoopbedragen van tussen de 80 en 2.000 dollar aangeboden krijgen, omgerekend ongeveer tussen de 70 en 1.700 euro.

Amazon zou in mei dit jaar al een onderzoek naar de omkooppraktijken zijn gestart. Dat onderzoek richt zich op het moment vooral op China, waar dit het vaakst zou gebeuren. 

“We verwachten dat ons personeel zich aan onze ethische standaarden houdt”, aldus de webwinkel in een reactie. “Wie dat niet doet riskeert ontslag en mogelijke juridische gevolgen.”