De belastingdienst in Frankrijk gaat accounts op sociale media inspecteren om fraudeurs op te sporen, las ik bij Nu.nl. Het betreft een proef, waarmee de Franse Belastingdienst hoopt belastingontduikers op te sporen. Het idee is dat een Instagram-foto van jezelf met een dure foto tot een audit kan leiden: leg maar even uit hoe u aan deze auto komt, anders slaan we u aan voor ongedeclareerde inkomsten en/of bezit. Of zoiets. Het bericht is vrij kort op details, ik hoop de proef niet. Maar het roept de vraag op: zou dat in Nederland ook kunnen?

Het komt wel eens voor, en al geruime tijd ook. Zo lees ik dat al in 2008 social media accounts van mensen werden bekeken in het kader van een onderzoek door de Dienst. Heel raar is dat niet, het is een openbare bron en die kan relevante informatie geven, dus daar mag een bestuursorgaan als de Belastingdienst in kijken.

Een wetstechnisch bezwaar tegen zoeken op social media door de Belastingdienst zie ik zo niet. Je bent verplicht juiste informatie te verschaffen, en het raadplegen van openbare bronnen om dat na te gaan lijkt me een legitieme controlestap daarop. Ook onder de AVG; dit valt binnen de grondslag van een overheidstaak.

De voornaamste reden dat het weinig gebeurt, is volgens mij dat het behoorlijk arbeidsintensief is en zelden een duidelijk geval oplevert. Neem die auto. Leuk zo’n foto, maar “die heb ik voor de foto geleend” is een niet te verifiëren excuus. Dan is het wat handiger om bij de RDW na te gaan hoe veel auto’s iemand op de naam heeft. Dat is allereerst veel betrouwbaarder, en ten tweede kun je dat meer in bulk doen.

En dat lijkt me dan ook het bezwaar bij deze Franse pilot, het voelt meer als een publiciteitsstunt dan iets dat werkelijk winst voor de Franse schatkist gaat opleveren.

Arnoud

https://blog.iusmentis.com/2018/11/16/mag-de-belastingdienst-op-je-social-media-kijken-om-je-aangifte-te-controleren/