Instagram zet kunstmatige intelligentie (AI) in bij het opsporen van pestgedrag in zowel foto’s als bijschriften.

Als de AI van Instagram mogelijk pestgedrag detecteert, wordt het bericht doorgestuurd naar het menselijke toezichtsteak van het bedrijf. Dat meldt Instagram dinsdag.

Instagram zegt dat het “significant meer” pestgedrag kan opsporen en verwijderen door de inzet van kunstmatige intelligentie. Met name jongere gebruikers hebben daar volgens het bedrijf baat bij, want die zouden in hogere mate met pestgedrag op Instagram geconfronteerd worden.

Het bedrijf zegt net begonnen te zijn met de inzet van de technologie, die de komende weken wordt uitgerold.

Instagram blijft vaag over AI-detectie

Instagram geeft tegenover The Verge één voorbeeld van een automatisch gedetecteerde afbeelding. Zo worden gesplitste afbeeldingen door de kunstmatige intelligentie herkend, omdat daarop mogelijk mensen met elkaar worden vergeleken.

Instagram noemt geen verdere voorbeelden van punten waar de AI op let. Mogelijk omdat daarmee het omzeilen van de kunstmatige intelligentie makkelijker zou worden.

In 2017 begon Instagram al met de inzet van AI om kwetsende reacties onder foto’s en video’s op te sporen. Daarnaast kunnen gebruikers al een tijdje zelf een lijst met verboden woorden aanmaken die zij niet in hun reacties willen toestaan. De woorden op die worden nu ook door Instagram Live Video’s geweerd.

https://www.nu.nl/internet/5504897/instagram-zet-ai-in-pesten-in-fotos-en-bijschriften.html