Een lezer vroeg me:
Een leverancier van een bloedglucose sensor (gebruikt door diabetici) heeft de mogelijkheid om een sensor uit te lezen via een app op een mobiele telefoon. Nu stelt deze leverancier dat, zodra er een update van de softwareversie van de mobiele telefoon beschikbaar is je dient te wachten met updaten tot zij hun app hebben geupdated.Dit om te voorkomen dat, door incompatibiliteit tussen de app en de nieuwe software versie, je meetdata kwijt bent. Op zich logisch, je hebt als diabeet met een reden een sensor en als er incompatibiliteit bestaat zal de app niet kunnen werken.Wie is alleen aansprakelijk als de telefoon besmet/geïnfecteerd/onbruikbaar raakt op het moment dat er wel een nieuwe softwareversie beschikbaar is maar de eindgebruiker deze nog niet
geïnstalleerd heeft op verzoek van een app programmeur. Is dit in algemene voorwaarden van de app af te vangen en is dus de (vaak onbekwame eindgebruiker) zelf verantwoordelijk?
Op zich vind ik het heel netjes van die leverancier om zo expliciet te waarschuwen voor mogelijke incompatibiliteit. Het zou erg vervelend zijn als de app net niet goed meer werkte en daardoor gegevens verloren gingen, of nog erger onjuiste metingen worden gedaan.
Daar staat tegenover dat het natuurlijk onveilig kan zijn dat je je smartphone-software (je OS dus) niet kunt updaten, zeker als het gaat om een security update of iets anders kritisch. Het is minstens zo vervelend als er in dat tijdsinterval een of andere malware binnendringt en schade aanricht of gegevens steelt.
De wet zegt helaas niet waar de verantwoordelijkheid ligt bij dit soort zaken. Er is ook geen jurisprudentie over deze interactie tussen risico’s. De hele algemene regel is dat als je als dienstverlener je best doet om problemen te vermijden, je niet aansprakelijk bent als er desondanks eens iets misgaat (voor juristen: de zorgplicht van een goed dienstverlener, art. 7:401 BW).
Vanuit die algemene zorgplicht lijkt het mij dat deze leverancier bovenop de OS-updates moet zitten en moet zorgen dat er zo snel mogelijk een update aan de app komt. Gaat er in het dan nog overblijvende tijdswindow iets mis, dan zie ik niet hoe je de app-leverancier nog een juridisch verwijt kunt maken.
Voor mij weegt zwaar dat het zal gaan om iets dat zelden voorkomt, een korte periode van risico betreft en dat niet ieder gat automatisch grootschalig geëxploiteerd wordt met gevolgen voor de smartphone-eigenaren.
Ik zou wel verwachten dat verlies van data op meerdere manieren voorkomen wordt. Backups van oude datasets zijn toch vrij eenvoudig te maken?
Arnoud