De Chinese telecomfabrikant ZTE heeft vorig jaar 7 miljard yuan (925 miljoen euro) verlies geleden door een handelsverbod van de Verenigde Staten. Dat meldt Reuters.

In april 2018 legde Trump het bedrijf sancties op, omdat het heeft gehandeld met Iran en Noord-Korea. Leveranciers uit de Verenigde Staten zoals Google, Intel en Qualcomm mochten ZTE geen onderdelen meer leveren.

Het handelsverbod duurde uiteindelijk een paar maanden, in plaats van de opgelegde zeven jaar, maar dit was genoeg om de winst van ZTE te doen dalen. In 2017 boekte ZTE nog een winst van 4,6 miljard yuan (608 miljoen euro).

Ondanks het verlies doen de aandelen van ZTE het nog relatief goed. Dit komt omdat er veel winst verwacht wordt zodra 5G-technologie verder kan worden uitgerold. China wil marktleider worden in 5G.

De relatie tussen China en de Verenigde Staten is nog altijd gespannen. Begin maart klaagde de Chinese telefoonfabrikant Huawei de Amerikaanse overheid aan vanwege het productverbod dat de Verenigde Staten het bedrijf heeft opgelegd.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/mobiel/5813958/handelsverbod-vs-kost-chinese-telecomfabrikant-zte-925-miljoen.html