Ook werden Google’s ambities in China besproken. Website The Intercept meldde in augustus dat het bedrijf werkt aan ‘Project Dragonfly’. Het team hierachter ontwikkelt een app voor iOS en Android waarbij de Chinese regering censuur kan toepassen. Een controversieel onderwerp. Een van de Afgevaardigden vroeg Pichai of er op dit moment medewerkers zijn die hierover vergaderen. De topman ontweek de vraag.

Later bevestigde de topman dat het project “een tijdje aan de gang was” en dat op het hoogtepunt er door honderd mensen aan werd gewerkt. Hij benadrukte meerdere malen dat zijn bedrijf geen plannen heeft de zoekmachine ook daadwerkelijk in China te lanceren.

Uit berichtgeving van Amerikaanse media blijkt dat men er intern van uitging dat de zoekmachine er binnen zes tot negen maanden zou worden gelanceerd.

Google en locatie

Ook werd de Google-ceo regelmatig gevraagd naar de grote hoeveelheden data die het bedrijf verzamelt. “Google is in staat om een hoeveelheid informatie te verzamelen waarvan zelfs inlichtingendienst NSA zou gaan blozen”, zei de voorzitter van de commissie in zijn openingsverklaring. Met name het verzamelen van locatiegegevens kwam vaak aan bod.

Dat kan te maken hebben met een groot verhaal in The New York Times gisteren over dit onderwerp. Daaruit bleek dat de locatiegegevens van smartphonegebruikers op grote schaal worden verzameld en verkocht door apps die toegang hebben tot de data, zonder dat gebruikers dit zelf doorhebben.

In een felle discussie vroeg een lid van de commissie of Google hem zou kunnen volgen als hij van de ene kant van de kamer naar de andere zou lopen. Pichai antwoordde, genuanceerd, dat dit afhangt van zijn instellingen. Hij kreeg vervolgens het verwijt dat de vraag werd ontweken. “Je verdient 100 miljoen per jaar, je zou in staat moeten zijn antwoord te geven op die vraag.”

Een andere afgevaardigde verwees naar bugs in Google+, waardoor gebruikersdata toegankelijk was voor ontwikkelaars. “Kunnen we Google wel vertrouwen met onze data?” Pichai benadrukte dat dit een belangrijk speerpunt is van het bedrijf.

https://nos.nl/l/2263094