De rechter heeft dinsdagavond bepaald dat Meng Wanzhou, de financieel directeur van telefoonbedrijf Huawei die vorige week in Canada werd gearresteerd, op borgtocht vrijkomt. De borgsom is door de rechter vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollars, zo’n 6,6 miljoen euro, waarvan 7,5 miljoen in cash.

Ook moet ze haar paspoort inleveren, een enkelband dragen en is ze aan een avondklok gebonden tussen 23.00 uur en 6.00 uur. De rechter bepaalde ook dat Meng altijd beveiligers bij zich moet hebben als ze het huis waar ze mag blijven verlaat. 

Ze hoeft zich pas op 6 februari 2019 weer te melden in de rechtszaal. 

Meng werd vorige week in de Canadese stad Vancouver opgepakt op verzoek van de Verenigde Staten, die haar willen berechten voor fraude. Ze zou SkyCom, een onofficieel dochterbedrijf van Huawei, hebben toegestaan te handelen met Iran. Daarmee overtrad ze een handelsembargo dat de VS tegen Iran heeft ingesteld en misleidde ze Amerikaanse banken.

Meng gaf zondag tijdens de eerste zitting aan dat ze een hoge bloeddruk heeft. Daarom wil ze haar zaak niet in de gevangenis afwachten.

Naast de verdenkingen van fraude zijn de Amerikaanse autoriteiten ook bang dat China de apparatuur van Huawei gebruikt voor spionage. Huawei is naast smartphonemaker ook de grootste leverancier van telecomnetwerken. Daarmee laat het bedrijf onder meer Ericsson, Nokia en ZTE achter zich.

https://www.nu.nl/mobiel/5624789/rechter-laat-huawei-topvrouw-meng-wanzhou-borgtocht-vrij.html