Democratische en Republikeinse politici kunnen verschillend behandeld worden door Google, maar het bedrijf heeft geen politieke voorkeur voor een van de partijen. Dat verklaarde Google-directeur Sundar Pichai dinsdag in Washington. Hij wordt daar verhoord door een comité van het Huis van Afgevaardigden.

Aanleiding van het verhoor is kritiek dat Google conservatieve standpunten binnen zijn bedrijf en in zijn producten, zoals de zoekresultaten, onderdrukt. Deze kritiek komt vooral van Republikeinen (van de veertig leden van het verhoorcomité zijn er 23 Republikeins).

Bob Goodlatte, de Republikeinse voorzitter van het comité, haalde deze kritiek aan in zijn openingswoord. Zijn Democratische tegenhanger, Jerrold Nadler, deed het in zijn openingsverklaring af als een “rechtse complottheorie”.

Daarnaast gaat het verhoor op de hoeveelheid data die Google via zijn diensten, zoals de zoekmachine, e-maildienst Gmail, opslagdienst Google Drive, en smartphonebesturingssysteem Android verzamelt. Ook de plannen van Google om een zoekmachine in China op de markt te brengen komen aan bod.

Pichai erkent verschillen, maar ontkent politieke voorkeur

Google-directeur Pichai erkende dat politici anders behandeld kunnen worden, als gevolg van de werking van zijn advertentieplatform. Politici die via het advertentieplatform van Google reclame willen maken, kunnen uiteindelijk verschillende bedragen betalen. De prijs voor een advertentie is afhankelijk van verschillende factoren, legde Pichai uit.

Het antwoord volgde op opmerkingen van comitévoorzetter Goodlatte. Hij verwees naar Amerikaanse regels die stellen dat radio en televisie een politicus het laagste tarief moeten bieden als zij op deze media willen adverteren.

Pichai noemde onder meer het tijdstip, de locatie waar de advertentie gekocht wordt en de specifieke trefwoorden om gebruikers te bereiken. “De prijs wordt bepaald door het systeem en wordt automatisch berekend”, legde Pichai uit. “Ik wil u verzekeren: dit gebeurt op een onpartijdige manier.”

Verschillende andere comitéleden wezen op de vermeende politieke voorkeur die zich zou uiten in verschillende zoekresultaten, zoals bij negatieve artikelen die opduiken in Googles nieuwsoverzicht Google News, dat onderdeel is van de zoekmachine.

“Ik begrijp de frustratie”, antwoordde Pichai op ervaringen van het Republikeinse comitélid Steve Chabot. “Ik zie het zelf ook. Je kunt naar Google zoeken en negatief nieuws vinden.”

“Het is onmogelijk voor een individuele medewerker of groep medewerkers om de zoekresultaten te manipuleren”, zei Pichai op vragen van het Republikeinse comitélid Lamar Smith.

‘Op dit moment geen plannen voor zoekmachine China’

“Op dit moment zijn er geen plannen om een een zoekmachine uit te brengen in China”, zei Pichai, die reageerde op zorgen van het Democratische comitélid Sheila Jackson Lee.

In augustus onthulde The Intercept dat Google plannen heeft om onder de naam Project Dragonfly een gecensureerde versie van zijn zoekmachine uit te brengen in China. De smartphone-app zou zoekresultaten over onder meer democratie, religie en mensenrechten weren.

De plannen leverde de Google-top veel kritiek op van mensenrechtenorganisaties, politici en Google-medewerkers. In 2010 besloot het bedrijf zich juist terug te trekken uit China om zich te distantiëren van de censuur, surveillance en onderdrukking van de Chinese Communistische Partij.

Het Republikeinse comitélid Tom Marino vroeg Google wat er sinds 2010, toen Google zich uit China terugtrok, is veranderd. Pichai benadrukte tegen hem meerdere malen dat Google “op dit moment” geen plannen heeft om in China actief te zijn. Ook zei de Google-directeur hier transparant over te zijn.

Het verhoor werd kort onderbroken door een activist die met een bord tegen de Google-plannen protesteerde. Hij stond in de deuropening van de zaal en hield een rode poster omhoog waar de letters ‘og’ in Google waren vervangen door de gele sterren van de Chinese vlag. De activist werd zonder oproer uit de deuropening verwijderd.

Activist protesteert met poster tegen China-plannen van Google

Activist protesteert met poster tegen China-plannen van Google

Het verhoor van Google-directeur Sundar Pichai loopt nog. Dit bericht wordt verder aangevuld.

https://www.nu.nl/internet/5623820/google-directeur-erkent-verschil-in-behandeling-maar-ontkent-politieke-voorkeur.html