Google heeft twee voormalige topfunctionarissen een vertrekpremie meegegeven van in totaal 135 miljoen dollar. Android-bedenker Andy Rubin en voormalig vice-president Amit Singhal vertrokken met een gouden handdruk na beschuldigingen van seksueel wangedrag.

De omstreden Android-bedenker Andy Rubin heeft Google enkele jaren terug verlaten en kreeg toen ook nog een aandelenpakket van 150 miljoen dollar mee terwijl hij werd beschuldigd van verkrachting. Dat staat in een rechtbankaanklacht van beleggers die maandag openbaar werd.

Waar Rubin daar bovenop nog eens 90 miljoen dollar aan cash meekreeg werd er op de rekening van Singhal 45 miljoen dollar bijgeschreven, zo schrijft The Wallstreet Journal.

De beschuldiging stelt de aanpak van intimidatie bij Google verder ter discussie. Vorig jaar kwam aan het licht dat Rubin een vrouwelijke medewerker met wie hij een affaire had tegen haar zin zou hebben gedwongen tot orale seks. Dat maakte zijn positie onhoudbaar. Het gerucht ging al dat hij niettemin een vertrekpremie van 90 miljoen dollar had meegekregen.

Beleggers storen zich aan handelswijze Google

In de rechtszaak claimen beleggers dat het bestuur van het bedrijf taken verzaakt zou hebben. Het stoort hen dat Google Rubin niet direct op straat zette maar hem in de luwte liet vertrekken met een gouden handdruk.

Singhal werd in 2015 beschuldigd van aanranding van een medewerker. In dronken toestand zou hij zich hebben vergrepen bij een feestje met veel collega’s. Hij stemde toe met een vertrek in ruil voor de genereuze gouden handdruk.

De laatste tijd spelen meerdere soortgelijke kwesties bij het techbedrijf. Google-baas Sundar Pichai ging al door het stof met een excuses. In de nieuwe stukken staat dat Larry Page, topman van moederbedrijf Alphabet, persoonlijk had ingestemd met de beloning van Rubin, ondanks dat andere bestuurders van het concern het er niet mee eens waren.

https://www.nu.nl/internet/5785206/google-betaalde-forse-vertrekpremies-voor-topmannen-na-klachten-seksueel-wangedrag.html