Facebook heeft dinsdag alle groepen die gelinkt zijn aan de complotgroep QAnon als “gevaarlijk” geclassificeerd en is begonnen met het verwijderen van de groepen. QAnon is een beweging die een complottheorie verspreidt dat de Amerikaanse elite erop uit zou zijn de regering van Donald Trump omver te werpen.

Ook Facebookpagina’s en Instagram-accounts van vertegenwoordigers van de complotgroep worden verwijderd.

De maatregel is een uitbreiding van beleid dat Facebook in augustus invoerde. Toen verwijderde het bedrijf al ongeveer een derde van de groepen die aan QAnon verbonden waren.

Facebook stelde dat de groepen tot geweld aanzetten. De meeste groepen werden nog niet verwijderd, hoewel inhoud ervan minder vaak in nieuwsfeeds verscheen. De groepen en pagina’s werden sinds augustus handmatig verwijderd door medewerkers van Facebook.

Het ging om 790 groepen, 100 pagina’s en 1.500 advertenties. Daarnaast blokkeerde Facebook 300 hashtags op Facebook en Instagram en bracht het bedrijf in 1.950 groepen en 440 pagina’s restricties aan. Hetzelfde gold voor tienduizend accounts op Instagram.

QAnon is een overkoepelende naam voor complottheorieën over verschillende mensen en gebeurtenissen in de Amerikaanse politiek. Volgens de beweging vormt de Democratische Partij een staat binnen een staat, met als doel om Trump omver te werpen.

Source