Facebook zegt dat het in de eerste 24 uur na de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland ruim 1,5 miljoen video’s van die aanslag heeft verwijderd.

Van die 1,5 miljoen video’s werden 1,2 miljoen stuks al automatisch bij het uploaden tegengehouden. Facebook gebruikt daarvoor kunstmatige intelligentie, die video’s herkent die al eerder zijn geblokkeerd.

Toch stonden beelden in van de aanslagen soms nog uren online, zeker in de eerste uren nadat die vrijdag plaatsvonden. Mia Garlick, beleidshoofd van Facebook Nieuw-Zeeland, zegt dat ook video’s van de aanslag worden verwijderd waar de gevoelige beelden uit zijn gemonteerd.

Vrijdag vielen er bij twee terroristische aanslagen in moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch en de buitenwijk Linwood 50 dodelijke slachtoffers. De 28-jarige Brenton Tarrant, de hoofdverdachte van de aanslag, is aangeklaagd voor meervoudige moord.

De schutter zond zijn terroristische daden live uit via Facebook en Twitter, waarna de beelden ondanks oproepen van autoriteiten massaal werden gedeeld. Tarrant is zaterdag voorgeleid achter gesloten deuren en zijn proces begint op 5 april.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5794923/facebook-blokkeert-15-miljoen-videos-van-aanslagen-nieuw-zeeland.html