Spotify heeft geageerd op Apples reacties rond de Spotify-klacht aan de EU, over de regels van de App Store. Tegenover Variety noemt Spotify Apple een monopolist.

Spotify diende eerder deze week een klacht tegen Apple in bij de Europese Commissie. Volgens Spotify maakt Apple abonneren via de App Store te duur, blokkeert het bedrijf regelmatig Spotify-updates en gelden de regels van de App Store niet voor Apples eigen apps.

Zo kan Spotify een abonnement via de App Store aanbieden zonder 15 tot 30 procent van de opbrengsten aan Apple te betalen, en kan het bedrijf niet in de App Store adverteren terwijl Apple dat voor zijn Apple Music wel doet.

Apple reageerde vrijdag op de klachten van Spotify. Volgens Apple wil Spotify alle voordelen van de App Store, maar ook 100 procent van de inkomsten. “Spotify zou niet zijn waar het vandaag is zonder de App Store, maar nu gebruiken ze hun formaat om niet bij te hoeven dragen aan het ecosysteem voor de volgende generatie appmakers. Wij vinden dat fout”, zegt Apple.

‘Reactie zoals verwacht’

“Elke monopolist zal suggereren dat ze niets verkeerd hebben gedaan en zal beweren dat ze de belangen van concurrenten en consumenten voorop stellen”, zegt Spotify in een verklaring. “Daarom is het antwoord van Apple op onze klacht aan de Europese Commissie niet nieuw en volledig in lijn met onze verwachtingen.”

“We hebben onze klacht ingediend omdat de acties van Apple de concurrentie en consumenten schaden en een duidelijke overtreding van de wet vormen. Het is duidelijk datApple Spotify-gebruikers op iOS ziet als Apple-klanten en geen Spotify-klanten, wat tot de kern van het probleem met Apple gaat.”

Spotify zegt nu het proces van de Europese Commissie af te wachten. Die zei eerder deze week serieus naar de klachten van Spotify te gaan kijken.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5794845/spotify-noemt-apple-monopolist-in-strijd-om-app-store-regels.html