Een comité van het Europees Parlement heeft ingestemd met een plan om voortaan strenger op te treden tegen grote techbedrijven zoals Apple, Google en Amazon.

Nieuwe regels moeten het lastiger maken voor dochterondernemingen van grote techbedrijven om met elkaar samen te werken. Daarmee moeten mogelijke oneerlijke concurrentie worden tegengegaan.

Het comité wil ook inperken hoe bijvoorbeeld Amazon koopgedrag in zijn webwinkelgigant mag inzien. Op het moment zou het bedrijf kijken welke producten het vaakst worden gekocht, om vervolgens kopieën te maken om zelf aan te bieden.

Daarbij zou sprake zijn van oneerlijke concurrentie. Amazon kan zijn producten hoger in de winkel plaatsen en heeft als enige inzage in andermans koopgedrag.

Winkels moeten expliciete toestemming geven

In de toekomst zouden winkels expliciet toestemming aan Amazon moeten geven om de verkoopcijfers van hun producten in de webwinkel in te zien.

De strengere regels zijn nog niet definitief. De plannen worden voorgelegd bij de Europese Commissie, die eerder pleitte voor minder strenge regels.

https://www.nu.nl/internet/5614424/europese-unie-wil-strenger-optreden-techgiganten.html