Hunt zegt dat de “roekeloze aanvallen” landen en bedrijven wereldwijd miljoenen euro’s kostten. Volgens hem werd ook Rusland zelf geraakt: in oktober vorig jaar trof BadRabbit ook de Russische centrale bank en twee mediabedrijven. “Ze zijn dus zelfs bereid Russische bedrijven en burgers te beschadigen.”

Volgens de NCSC werkte de GROe onder namen als Fancy Bear, CyberCaliphate, Voodoo Bear en Tsar team. Zo werden bij het WADA-hack wachtwoorden buitgemaakt en slaagden de hackers erin data van sporters in te zien. Onder de sporters waren wielrenners Chris Froome en Bradley Wiggins, die dispensatie hadden om medicijnen te gebruiken die op de lijst van verboden middelen staan.

De Britten stellen ook vast dat de Russen zich toegang hebben verschaft tot e-mailaccounts van medewerkers van een tv-station in Groot-Brittannië. Dat gebeurde in de zomer van 2015. Welk station is onduidelijk.

Skripal

De Britse regering ligt overhoop met Rusland over de zaak van de in maart vergiftigde voormalige dubbelspion Sergej Skripal. Londen is ervan overtuigd dat de Russische geheime dienst daarachter zit en heeft twee daders aangewezen.

Rusland ontkent en zegt dat de twee mannen die de Britten aangewezen hebben als daders in werkelijkheid burgers zijn, en niets op hun kerfstok hebben. Ze verschenen later op televisie en zeiden dat ze als toerist in Salisbury waren, waar Skripal en zijn dochter werden vergiftigd.

Onderzoeksplatform Bellingcat kwam na eigen onderzoek tot de conclusie dat een van de twee voor de geheime dienst werkt.

https://nos.nl/l/2253275