De Britse regering stelt na onderzoek van het Britse Nationaal Cyber Security Centrum dat de Russische militaire geheime dienst GROe achter een lange reeks cyberaanvallen zit.

“Rusland probeert daarmee om westerse democratieën te ondermijnen. De geheime dienst zaait verwarring op uiteenlopende gebieden, zoals sport, vervoer en politiek”, aldus de Britse regering. 

De britten zijn er vrijwel zeker van dat de GROe achter de verspreiding zit van ransomware BadRabbit en de cyberaanval op het Wereldantidopingagentschap WADA. Ook is de geheime dienst verantwoordelijk voor de hack bij de Amerikaanse Democratische partij en het stelen van e-mails van een Brits televisiestation.

“De acties van de GROe zijn roekeloos en willekeurig: ze proberen verkiezingen in andere landen te ondermijnen en te beïnvloeden”, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. Volgens de Britten hebben geheim agenten van de GROe ook de oud-spion Sergei Skripal vergiftigd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ‘s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

https://www.nu.nl/internet/5494976/britse-regering-russische-geheime-dienst-achter-cyberaanvallen.html