De Britse inlichtingendienst GCHQ gaat in het buitenland vaker op grote schaal gegevens aftappen, een methode die door critici ook wel het ‘sleepnet’ wordt genoemd.

Het is met de methode “nodig om een groter deel van de lopende overzeese activiteiten” toe te passen, staat in een brief van de Britse minister voor veiligheid Ben Wallace, ontdekt door The Guardian.

Privacyvoorstanders waarschuwen dat de Britse inlichtingendienst met de methode op grote schaal communicatie kan afluisteren. “Het richt zich niet alleen op computers en telefoons, maar ook communicatienetwerken en de onderliggende infrastructuur”, zegt Scarlet Kim van Privacy International tegen de krant. Zij vreest dat op die manier hele groepen of landen afgeluisterd kunnen worden.

GCHQ zegt dat het op grote schaal afluisteren nodig is, omdat spionage op individuele doelwitten door versleuteling van gegevens niet meer effectief is.

In Nederland hebben de inlichtingendiensten AIVD en MIVD sinds mei dezelfde bevoegdheid om op grote schaal internetverkeer af te tappen. Voor die tijd mochten zij al op grote schaal telefoonverkeer afluisteren.

https://www.nu.nl/tech/5620493/britse-inlichtingendienst-gaat-vaker-sleepnetmethode-toepassen.html