Het internetbeveiligingsbedrijf Sophos Labs heeft onlangs malware voor Android-smartphones ontdekt die adverteerders oplichtte door hen te overtuigen dat zij reclame aan een iPhone-gebruiker lieten zien.

Waarschijnlijk wilde de frauduleuze maker van de malware op die manier meer geld verdienen, omdat advertenties voor iPhone-toestellen duurder kunnen zijn dan voor Android-smartphones, meldt ZDNet.

De malware opende, zonder dat de gebruiker dat doorhad, een internetbrowser waarop vervolgens websites werden bezocht. Op deze websites klikte de malware op de getoonde advertentie, wat de maker geld opleverde. Op die manier wordt het bedrijf dat de advertentie geplaatst heeft opgelicht, omdat de reclame nooit door echte mensen wordt bekeken.

Bovendien startte de malware uit zichzelf opnieuw als de gebruiker het proces zelf onderbrak. Op die manier zorgde de malware ervoor dat de batterij van Android-smartphones sneller leegging.

Sophos Labs ontdekte de malware in 22 apps, die bij elkaar meer dan 2 miljoen keer waren gedownload. Volgens ZDNet heeft Google de malafide apps uit zijn Play Store verwijderd.

https://www.nu.nl/tech/5620469/google-verwijdert-malware-deed-alsof-android-smartphone-iphone-was.html