In Engelssprekende landen krijgen overheden en instellingen afpersmails waarin op dreiging van een verstopte bom om betalingen in bitcoins wordt gevraagd.

De Amerikaanse politiedienst FBI stelt dat er in meerdere steden in de VS bomdreigingen zijn binnengekomen. Volgens het antiterrorismebureau van de politie van New York zijn de dreigingen niet geloofwaardig.

CERT, de instantie die voor de Amerikaanse overheid de grote computersystemen in de gaten houdt, spreekt van een wereldwijde campagne. De instantie adviseert om niet op het bericht te reageren en geen losgeld te betalen.

De berichten zouden binnengekomen zijn bij onder meer overheden, banken, mediabedrijven, bibliotheken en scholen in de VS, Canada en Nieuw-Zeeland. Verschillende gebouwen zijn door de bomdreiging ontruimd.

Zender eist 20.000 dollar aan bitcoins

Het bericht is door verschillende mensen op Twitter gedeeld. In de e-mail wordt gezegd dat er in het gebouw waar de ontvanger zit een bom is verstopt.

De zender dreigt dat het waarschuwen van de politie of het ontruimen van het gebouw leidt tot ontploffing. Mensen die dat willen voorkomen, moeten de zender 20.000 dollar aan bitcoins betalen.

Het bericht is bij de meeste ontvangers in grote lijnen hetzelfde. Wel zijn de bitcoinadressen voor het losgeld steeds anders, en wordt steeds gesproken van een andere soort bom.

https://www.nu.nl/internet/5630423/bitcoin-afpersers-sturen-spammails-met-bomdreiging.html