Instanties die voor Facebook nepnieuws checken zijn ontevreden met het bedrijf, deels omdat het bedrijf zelf nepnieuws zou verspreiden.

Dat vertellen meerdere nepnieuwscheckers aan The Guardian. Facebook werkt wereldwijd samen met veertig mediapartners om nepnieuws op Facebook te ontdekken en markeren. In Nederland werkt het sociale netwerk hiervoor samen met NU.nl.

De meningen over de samenwerking met Facebook zouden op het moment verdeeld zijn. Sommige media zeggen tevreden te zijn, terwijl anderen steeds minder graag met Facebook te werken.

Het recente schandaal over een pr-bureau in dienst van Facebook zou daarbij een grote rol spelen. Deze zou namens het sociale netwerk nepnieuws hebben verspreid over concurrenten, die in verband werden gebracht met de miljardair George Soros. Dat vertelden meerdere bronnen recent aan The New York Times. Facebook ontkent hier de opdracht voor te hebben gegevens,

“Kunnen we Facebook nog wel vertrouwen als het zelf het nepnieuws verspreidt dat de nieuwscheckers moeten ontkrachten?” aldus een anonieme nepnieuwschecker. “Hoe gaat het bedrijf om met verhalen over George Soros, als ze een bedrijf betalen die deze zelf verspreidt?”

‘Dit is geen journalistiek, maar propaganda’

Brooke Binkowski, een voormalig redacteur van de checkwebsite Snopes, zegt dat Facebook in elk geval één keer vroeg of hij nepnieuws over een adverteerder op de site wilde checken. “Dat is geen journalistiek meer”, aldus Binkowski. “Dat is propaganda.”

“We vragen onze feitencheckers nooit om nieuws over onze adverteerders prioriteit te geven”, schrijft het sociale netwerk in een blogpost.

Binkowski stelt dat het nepnieuwsprogramma van Facebook een pr-stunt is, waarbij minimaal werk wordt gedaan om de suggestie te wekken dat nepnieuws wordt bestreden. Tot op heden zijn er geen statistieken gedeeld over hoeveel invloed het initiatief heeft gehad.

In een e-mail aan feitencheckers belooft Facebook die cijfers in de nabije toekomst te gaan delen.

https://www.nu.nl/internet/5630165/nepnieuwscheckers-boos-omdat-facebook-zelf-nepnieuws-verspreidt.html