Over de experts

Anders Fogh Rasmussen pleit als oud secretaris-generaal van de NAVO voor een wereldwijd verdrag tegen het gebruik van volledig autonome wapens. Ook is hij voormalig premier van Denemarken en was hij leider van de liberale partij Venstre. Rasmussen maakt zich dus hard voor intensieve menselijke controle bij het gebruik van kunstmatige intelligentie in oorlogsvoering.

Joanna Bryson staat voor het verantwoord ontwerpen van Artificial Intelligence. Wij mensen bepalen hoe de toekomst eruit komt te zien, vindt ze. Ze onderzoekt als computerwetenschapper autonomie en ethiek bij robots en de menselijke samenwerking met kunstmatige intelligentie aan de universiteit van Bath en aan Princeton University.

John Markoff volgt de kraamkamer van Artificial Intelligence, Sillicon Valley, al 40 jaar als tech-journalist. Hij won een Pulitzer Prize voor Explanatory Reporting voor zijn werk bij de New York Times. In 2015 schreef Markoff het boek Machines of Loving Grace: The Quest for Common Ground Between Humans and Robots. Markoff woont in San Francisco en doet momenteel onderzoek aan Stanford University.

Kate Devlin schreef het boek Turned On: Science, Sex & Robots. Verbonden aan het King’s College in Londen, houdt ze zich bezig met de interactie tussen mens, computer en Artificial Intelligence. Ze focust zich in haar onderzoek op cognitie, gender en seksualiteit en hoe deze in cognitieve systemen verwerkt kunnen worden, zoals bij seksuele gezelschapsrobots.

Kenneth Payne is expert op het gebied van militaire toepassingen van Artificial Intelligence en auteur van het boek Strategy, Evolution, and War: From Apes to Artificial Intelligence. Hij doceert aan het Defence Studies Department van King’s College te Londonen hij onderzoekt de evolutionaire basis van strategisch gedrag en de impact van niet biologische intelligentie op de toekomst van oorlogsvoering.

Joanna Holbrook gebruikt algoritmes om nieuwe medicijnen te ontdekken. Als professor in de bio-informatica aan de Universiteit van Southampton en werkzaam bij het bedrijf Benevolent AI, is haar doel om geïndividualiseerde diagnoses en behandelingen van complexe ziekten te verbeteren door datasets te verwerken, analyseren, integreren en interpreteren.

Stuart Russell schreef het standaard studieboek over kunstmatige intelligentie, Artificial Intelligence: A Modern Approach, dat wordt gebruikt op meer dan 1300 universiteiten in 118 landen. Hij noemt het zelf grappend “de meest gestolen pdf ter wereld”. Russell is hoogleraar aan de Universiteit van Berkeley in Californië, waar hij zich bezighoudt met de lange termijn toekomst van kunstmatige intelligentie en de relatie tot de mensheid.

Paul Verschure is directeur van het Centrum voor Autonome Systemen en Neurorobotica van de Pompeu Fabra Universiteit in Barcelona. Verschure is gespecialiseerd in Living Machines. Dit is een onderzoeksveld waarin wetenschappers proberen de natuurlijke principes van levende organismes te duiden en vervolgens in te zetten om zelf-reparerende, sociale, morele en bewuste machines te ontwerpen, soms zelfs van organische materialen.

https://nos.nl/l/2252501