Een computeraanval op Facebook heeft gevolgen gehad voor 50 miljoen gebruikers. Het bedrijf maakte vandaag bekend dat ze het probleem deze week heeft ontdekt. Via een zwakte in de programmeercode van Facebook konden criminelen de accounts van de gebruikers overnemen.

Facebook zegt het probleem te hebben opgelost en heeft de autoriteiten op de hoogte gebracht. Vrijdag moesten door de aanval zo’n 90 miljoen mensen opnieuw inloggen in Facebook.

Voorlopig is uit voorzorg de functie ‘weergeven als’ in Facebook uitgeschakeld. Met die functie kunnen gebruikers zien hoe hun profiel eruit ziet voor anderen. Via de code voor de functie zouden de criminelen het account van gebruikers kunnen overnemen, al is dus niet duidelijk of en hoe vaak dat is gebeurd.

Het is nog niet duidelijk wie er achter de aanval zit of wat de omvang precies is geweest. Ook weet Facebook niet of de daders daadwerkelijk gegevens van mensen in handen hebben gekregen. In een verklaring op de website staat dat het onderzoek nog in de beginfase zit.

https://nos.nl/l/2252509