Het arrestatiebevel in Groot-Brittannië tegen Wikileaks-oprichter Julian Assange blijft van kracht. Dat heeft een Britse rechter besloten. Vorige week had ze Assanges verzoek tot intrekking van het aanhoudingsbevel ook al verworpen, maar ze beloofde toen nog nader te onderzoeken of er wel gronden zijn om hem in Groot-Brittannië te vervolgen.

De nu 46-jarige Assange zocht in de zomer van 2012 zijn toevlucht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar wordt hij door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting, maar de Zweedse aanklager heeft die zaak afgesloten omdat er te weinig kans is dat Assange ook echt naar Zweden komt om terecht te staan.

Daarmee is het Zweedse verzoek aan de Britten om Assange uit te leveren van de baan, en om die reden hadden de advocaten van Assange gevraagd om intrekking van het Britse arrestatiebevel.

Dat is nog van kracht omdat Assange de voorwaarden voor zijn borgtocht heeft geschonden door de ambassade van Ecuador in te vluchten. Ecuador heeft hem meteen in 2012 politiek asiel verleend. De Britten hadden de eerste jaren van zijn verblijf in de ambassade permanent politie-agenten op de stoep staan om hem meteen te kunnen inrekenen, maar daarmee zijn ze gestopt omdat het te duur werd.

“Alles afwegend is arrestatie gerechtvaardigd, hoewel Assange zijn eigen vrijheid al jaren inperkt. Beklaagden die op borgtocht vrij zijn en mensen tegen wie een uitleveringsverzoek loopt komen naar de rechtbank om de consequenties van hun eigen keuzes onder ogen te zien. Assange zou de moed moeten hebben om dat ook te doen”, zegt de rechter.

Bedrieger en lafaard

Nu het arrestatiebevel van kracht blijft, moet Assange dus waarschijnlijk in de ambassade blijven. Zijn juridische problemen zijn sowieso nog niet voorbij, omdat hij is bang dat de VS zijn uitlevering wil. Hij wordt daar verantwoordelijk gehouden voor het uitlekken van talloze geheime documenten via Wikileaks. Of er echt een officieel Amerikaans uitleveringsverzoek bestaat is niet duidelijk.

Weliswaar heeft het Amerikaanse minister van Justitie vastgesteld dat Wikileaks te veel op een reguliere media-organisatie lijkt om vervolging te kunnen instellen, maar er loopt nog wel degelijk een vooronderzoek tegen Wikileaks en de mensen achter de website, onder wie dus Assange. CIA-directeur Pompeo heeft zich uiterst negatief uitgelaten over Wikileaks, dat hij vorig jaar een “vijandige inlichtingendienst” noemde. Assange is volgens hem een ‘bedrieger’ en een ‘lafaard’.

Wikileaks

Assange richtte Wikileaks op in 2006 om een platform te bieden waarmee corruptie bij overheden en bedrijven aan de kaak gesteld kan worden.

In 2010 werd de website wereldwijd bekend door de publicatie van een video waarop is te zien hoe een Amerikaanse gevechtshelikopter het vuur opent op burgers in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven, onder wie twee journalisten van persbureau Reuters.

Later kwamen via Wikileaks honderdduizenden geheime militaire en politieke documenten naar buiten over de oorlogen in Afghanistan en Irak. Ook bracht de site zo’n 250.000 telegrammen van Amerikaanse ambassades over de hele wereld naar buiten.

 

Source: Britse rechter houdt arrestatiebevel tegen Julian Assange overeind