Directeuren van zes grote inlichtingendiensten in de Verenigde Staten waarschuwen dat Amerikaanse burgers geen producten en diensten van Huawei zouden moeten gebruiken.

Dat schrijft CNBC.

Onder meer directeuren van de CIA, FBI en NSA adviseren Amerikanen om geen apparaten van de Chinese fabrikant Huawei en telecombedrijf ZTE te gebruiken. Er is bezorgdheid dat informatie van een Huawei-telefoon kan worden gedeeld met Chinese inlichtingendiensten.

FBI-topman Chris Wray zegt “enorm bezorgd” te zijn over telefoons in de Amerikaanse telecomnetwerken van Chinese fabrikanten “die niet onze normen en waarden delen”. Volgens Wray leidt dit mogelijk tot het stelen van informatie en spionage.

Problemen

Hauwei ondervindt al langer problemen op de Amerikaanse markt. Bedrijven in de VS worden door wetgevers geadviseerd om niet samen te werken met Huawei, anders zouden de mogelijkheden om zaken te doen met de overheid worden verminderd.

Daarnaast zeggen beleidsmakers dat provider AT&T geen zaken meer met Huawei moet doen. Begin dit jaar moest het bedrijf al een plan schrappen om Huawei-telefoons aan klanten aan te bieden, na een lobby van enkele congresleden.

Huawei laat in een statement aan CNBC weten dat het bedrijf “geen groter cyberveiligheidsrisico veroorzaakt dan andere ICT-bedrijven”.

 

Source: Inlichtingendiensten VS raden gebruik Huawei-telefoons af