Klanten van een zelfverklaarde bitcoinfabriek in Flevoland voelen zich bedonderd. Ze investeerden duizenden euro’s in Koinz Trading, een onderneming die beloofde voor dat geld computers in te zetten die bitcoins verdienen. De klanten zeggen nauwelijks geld te hebben ontvangen voor hun investering.

Advocaat Marco Kalmijn zegt klanten uit België en Nederland te vertegenwoordigen. Zij eisen de computers terug waarin ze hebben geïnvesteerd. “Maar het is nog maar de vraag of die computers überhaupt bestaan”, zegt Kalmijn.

Volgens hem is er in totaal voor enkele miljoenen in de onderneming geïnvesteerd.

Aanvankelijk kostte het bijna 3000 euro om te investeren in een computer die bitcoins zou verdienen. Het bedrijf beloofde dat er elke maand 0,3 bitcoin bij zou komen. Dat komt bij de huidige koers van de digitale munt neer op een waarde van ruim 3500 euro.

Inmiddels is de prijs van een computer opgevoerd naar 6100 euro en is de belofte dat er maandelijks 0,2 bitcoin wordt uitbetaald.

Maar sommige klanten hebben al sinds september geen geld meer gekregen en eisen nu dus de computers terug waarin ze geïnvesteerd hebben. “Er is drie keer een afspraak gemaakt om de computers op te halen, maar drie keer is de afspraak afgezegd”, aldus advocaat Kalmijn.

‘Naïef? De klanten kochten computers, geen bitcoin’

Advocaat Marco Kalmijn in het NOS Radio 1 Journaal

Koinz Trading laat in een mail aan de NOS weten dat de bitcoinfabriek wel degelijk bestaat. “Op dit moment zijn we bezig om onze klanten in te lichten over de situatie.” In een interview met de Volkskrant zei de oprichter eerder de locatie van de bitcoinfabriek geheim te houden, omdat de verzekeraar dat zou eisen.

Bitcoin is het afgelopen jaar flink in waarde gestegen. Een jaar geleden was de digitale munt nog geen 1000 euro waard. Nu zit de koers ruim boven de 10.000 euro.

 

Source: Aangifte tegen Nederlandse ‘bitcoinfabriek’