Rusland dreigt Facebook weer te blokkeren. De Russische toezichthouder wil onderzoeken of de site zich aan de wet in het land houdt.

Gegevens van Russische gebruikers moeten opgeslagen worden op servers in Rusland. Dat eist de Russische overheid. De reden is officieel dat daarmee de privacy van Russen wordt beschermd, maar critici zien het als een poging om mensen op sociale media te censureren.

In september dreigde Rusland ook al met een Facebook-blokkade, die vanaf januari zou ingaan. Eerder werd LinkedIn al geblokkeerd in Rusland, omdat het bedrijf zich niet aan de wetgeving omtrent opslag van persoonsgegevens hield.

Bedrijven als Apple, Google en Twitter zouden sommige gegevens al in Rusland opslaan, of doen dat binnenkort. Facebook zou dat tot nu toe hebben geweigerd.

Russische inmenging

Het dreigement van Rusland komt een paar dagen na een hoorzitting met Facebook in de Amerikaanse Senaat. Daarin vertelden Facebook en andere sociale media over Russische pogingen om Amerikaanse kiezers te beïnvloeden in de afgelopen presidentsverkiezingen. Rusland zou daarbij onrust hebben willen stoken.

Bron: Rusland dreigt weer met Facebook-blokkade